”SaaS” har under de senaste åren blivit ett allt mer vanligt begrepp. Kortfattat handlar det som molnbaserade mjukvaror, ”Software as a Service”. En nisch som är gigantisk och du använder säkert flera olika SaaS-tjänster i din yrkesroll. Invajo t.ex. Andra tjänster kan vara CRM som Hubspot, en trackingtjänst som Hotjar eller e-signering som t.ex. Servicee.

Den största konferensen i världen för SaaS och dess intressenter (leverantörer, investerare m.fl.) är i San Fransisco varje år. För första gången hölls nu dock även en europeisk version av SaaStr, i Paris.

Invajo var på plats med en trojka, Fredrik, Henrik och Jan-Bertil.

Innan eventet hade Svenska Industrifonden bjudit in till en nätverksmiddag för ett 20-tal personer inom SaaS, både svenskar och andra. Förutom Invajo deltog bland annat den svenskgrundade tjänsterna Hubbster och DP Organizer.

Då det var första gången i Europa (om än väldigt välbesökt) så var eventet koncentrerat till en heldag. En heldag med ett packat schema fördelat på två stora lokaler inne på Paris klassiska Intercontinental Grand Hotel.

Det bjöds på matnyttiga dragningar och diskussioner kring säljutveckling, bygga team, företagskulturer, investeringar, skala användarvolymer, SaaS metrics, försäljning av bolag, utmaningar under tillväxt mm.

Även om SaaS är ett numera vedertaget begrepp så är det väldigt tydligt en helt annan mognad utanför Sverige. Kan till del ha att göra med att antalet SaaS-bolag i Sverige är klart färre än på större marknader i Europa och USA.

För Invajos del så kom vi hem med en hel del inspiration men också konkreta spår avseende både partners och leverantörer.

Det största SaaS-eventet i Europa är SaaStock i Dublin och sker i höst, 15-17 oktober. Invajo kommer vara där. Intresserad av SaaS – åk dit.